>
  • Binnen 1 week uit voorraad geleverd

  • GRATIS bezorging vanaf € 50

  • Veillig achteraf betalen

9/10 Klantbeoordelingen

Verkoopadvies? 0416 - 539000

NU: 15% korting op alle kasten BR Nog TIMER

NU: 15% korting op alle kasten. Deze actie loopt nog TIMER

Tips voor het kiezen van een karpet

Ben je op zoek naar een mooi karpet, maar weet je niet waar je op moet letten bij de zoektocht? Begrijpelijk! Er bestaan namelijk veel verschillende karpetten in verschillende kleuren, vormen en materialen. In dit blog helpen we je alvast een eindje op weg.


Denk na over de vorm

De vorm bepaalt voor een groot deel de uitstraling van het karpet. Tegenwoordig zie je steeds vaker ronde karpetten voorbijkomen, wat vooral goed werkt bij een hoekbank in een wat kleinere ruimte. De ronde vorm verzacht de hoeken, waardoor de bank minder zwaar lijkt. Ga je liever voor strak? Dan is een rechthoekig karpet een betere keuze.

Kies een passende kleur

Bij het kiezen van de kleur van het karpet moet je niet alleen rekening houden met de kleur en stijl van de bank, maar ook met de kleur van de vloer. Ga je voor harmonie of ben je juist op zoek naar contrast? De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo werkt een karpet met meerdere kleuren of een patroon verbindend in een interieur. Door de kleuren terug te laten komen in kussens en accessoires maak je eenvoudig een geheel. Let wel op met lichte kleuren. Spuit het karpet in met een impregneermiddel (Protexx) om vlekken te voorkomen. Hulp nodig bij het combineren van verschillende kleuren? Neem een foto mee van de ruimte mee en laat je adviseren in de winkel.

Ga je voor synthetisch of natuurlijk materiaal?

Ook over het materiaal moet je goed nadenken. Zo is synthetisch materiaal makkelijker in onderhoud dan natuurlijke materialen en is het meestal kleur- en slijtvast. Ook bij stofallergieen en met huisdieren is een synthetisch, laagpolig karpet vaak de betere keuze. Natuurlijke materialen spreken daarnaast meer dan synthetische materialen. Vooral wol of hennep geven een interieur een warme en pure uitstraling. 

Past een groot of klein karpet beter in de ruimte?

Het formaat van de karpet hangt af van de grootte van de zithoek. Heb je een rechte bank (2-/2,5-/3-zits), kies dan voor een karpet minstens zo breed als de bank, het liefst breder. Voor een luchtige uitstraling leg je het karpet vóór de bank. Wil je een eilandje creëren, zet dan de bank een stukje over het karpet heen. Heb je een bank met een chaise longue, dan kun je een beetje smokkelen. Het gedeelte van de chaise hoeft niet helemaal op het kleed te staan. Vergeet de anti-slipmat niet! Dit is veilig en daarnaast blijft het karpet plat liggen door de plakkende werking van de ondermat.

Hang het karpet aan de muur

Ga in plaats van een schilderij of wanddecoratie voor een karpet aan de muur! Een échte eyecatcher die ook nog eens goede zaken doet voor de akoestiek van de ruimte. 

Niet 1, maar 2 karpetten!

Combineer 2 verschillende karpetten om de zithoek te vergroten en een speelse uitstraling te creëren. Dit werkt het beste bij laagpolige karpetten, omdat je deze makkelijker kunt laten overlappen. Speel met verschillende vormen: leg een rond karpet bijvoorbeeld deels over een hoek van een rechthoekig karpet.

Wissel af met karpetten voor de zomer en winter

Het is ook leuk om af en toe te wisselen van karpet. Bewaar de kartonnen koker waar het karpet omheen gerold ligt, zodat je het karpet makkelijk oprolt en opbergt. Ga bijvoorbeeld voor een mooi velvet bloemenkarpet in de zomer en voor een warm en wollig karpet in de winter.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een karpet? Onze stylistes helpen je graag! Vraag gratis interieuradvies aan.