Welke soorten raamdecoratie zijn er?

Een huis inrichten betekent keuzes, keuzes en nog eens keuzes. Zo zijn er ook bijvoorbeeld veel mogelijkheden om je ramen te bekleden. De juiste raambekleding houdt fel licht buiten de deur op zonnige dagen en de warmte juist binnen tijdens koude winters. En raamdeco is, naast het praktische aspect, bijzonder belangrijk voor de totale uitstraling van een ruimte. Mag jouw raamdecoratie de show stelen als echte eyecatcher, of juist zo min mogelijk opvallen? Waar je voorkeur ook naar uitgaat: goedgekozen raamdecoratie is essentieel voor ieder interieur. Daarom vind je bij Woonexpress een uitgebreide selectie raamdecoratie in iedere stijl en smaak. Van op maat gemaakte gordijnen in diverse dessins tot stijlvolle houten jaloezieën: in ons assortiment hebben we 8 verschillende soorten raamdecoratie voor je klaarstaan met elk hun karakter en voordelen. In dit blog laten we je de mogelijkheden op het gebied van raamdecoratie zien.


De verschillende typen raamdecoratie

Overgordijnen als onmisbare sfeermaker

Overgordijnen kies je vaak om een ruimte te verduisteren, daarom is het een graag geziene gast in slaapkamers. Maar onderschat de isolerende werking niet! Wanneer een ruimte veel tocht doorlaat en niet is voorzien van dubbelglas, zijn overgordijnen van een dikkere stof een comfortabele en energiezuinige uitkomst. Bovendien halen ze sfeer in huis, benadrukken ze de hoogte van ramen tot de grond en hebben ze een positief effect op de akoestiek van een ruimte. In ons assortiment vind je kant-en-klare gordijnen of gordijnen op maat met verschillende ophangmethodes (rail of roede) en plooien (enkele plooi, vlinderplooi of wave).


Vitrage of glasgordijnen voor natuurlijke lichtinval

Vitrage of glasgordijnen zorgen voor afscherming van de ramen zonder dat dit ten koste gaat van de lichtinval. Dit type gordijn wordt bijna altijd gecombineerd met overgordijnen. Als je waarde hecht aan zowel lichtinval als privacy is dit een gouden combinatie.

Inbetweens voor de twijfelaars

Inbetweens vormen de perfecte tussenoplossing als je overgordijnen te dik vindt en vitrages juist te dun. Dicht zorgen inbetweens voor mooi, diffuus licht in combinatie met privacy. Door de dunnere gordijnstof kijk je overdag makkelijk naar buiten, maar niet zo eenvoudig van buiten naar binnen.


Jaloezieën voor een prachtig lijnenspel

Jaloezieën zijn horizontale lamellen waarmee je de inkijk en lichtinval perfect regelt. Bovendien maakt het horizontale lijnenspel van jaloezieën een ruimte optisch breder. Jaloezieën zijn in verschillende lameldiktes en materialen verkrijgbaar. Aluminium jaloezieën zijn licht en makkelijk te bedienen en passen goed bij een strak, modern of industrieel interieur. Is een landelijk interieur meer jouw ding? Dan zijn houten jaloezieën misschien de beste keuze voor jou. Deze sfeermakers geven jouw ruimte een luxe en warme uitstraling. Tip: beschikt jouw woonkamer over een erker? De natuurlijke schoonheid van houten jaloezieën geeft je erker direct nóg meer karakter.


Rolgordijnen met een veelzijdige look

Met rolgordijnen bepaal je gemakkelijk de hoogte en daarmee de hoeveelheid licht die de ruimte binnenkomt. Dit type raamdecoratie is verkrijgbaar in verschillende stoffen, designs en transparanties. Zo kies je bijvoorbeeld voor volledig verduisterend of semi-lichtdoorlatend. Rolgordijnen passen perfect in een strak en modern interieur, zijn makkelijk schoon te maken en bijna overal toepasbaar.

Duo-rolgordijnen/dag-en-nachtgordijnen voor een modern gevoel

Duo-rolgordijnen/dag-en-nachtgordijnen bestaan uit een transparant deel van gaas en een stoffen deel. Je beweegt de verschillende lagen langs elkaar af om de lichtinval en privacy te bepalen. Duo-rolgordijnen voelen zich goed thuis in een industriële, moderne of strakke woonstijl.


Vouwgordijnen voor een luxe uitstraling

Een vouwgordijn lijkt op een rolgordijn, alleen wordt de stof niet gerold maar gevouwen bij het optrekken of neerlaten. Dit geeft vouwgordijnen een luxe karakter. De juiste vouwgordijnen maken een landelijk interieur helemaal af. Zo geven ze bijvoorbeeld een karakteristieke erker direct een sfeerboost.

Paneelgordijnen om de hoogte te benadrukken

Paneelgordijnen schuif je over elkaar heen in plaats van dat je ze optrekt of opzijschuift. De lange banen worden vaak gebruikt voor hoge ramen of als scheidingswand. Is jouw huis gezegend met hoge plafonds? De verticale lijnen van paneelgordijnen accentueren de hoogte van een ruimte.


Laat je inspireren en adviseren

Heb je een beeld van welke raambekleding je wilt voor de verschillende ruimtes in huis? Of twijfel je juist nog tussen de verschillende opties? Maak dan een afspraak voor persoonlijk advies in één van onze winkels. Onze raamdeco-experts helpen je graag een keuze te maken uit ons ruime assortiment raamdecoratie.