>
 • Binnen 1 week uit voorraad geleverd

 • CBW garantie, zeker van je aankoop

 • Veillig achteraf betalen

9/10 Klantbeoordelingen

Verkoopadvies? 0416 - 539000

Hoe maak je een houten jaloezie op maat?

Hou jij ook zo van de mooie strakke look van houten jaloezieën? Heel begrijpelijk, want ze geven een warme sfeer aan een kamer. Zelf ben ik er ook voor gevallen en ik ben nog steeds ontzettend blij met mijn zwarte houten jaloezieën van Woonexpress. Ik werd er nog blijer van toen ik erachter kwam hoe eenvoudig het inkorten is! Hierdoor is het net alsof ik ze op maat besteld hebt en dat geeft er een nog luxer tintje aan. Ik leg je graag in een paar stappen uit hoe makkelijk het is.


Stapsgewijs je houten jaloezie inkorten

 • stap 1: Hoeveel lamellen moeten er tussenuit?
  Hang de jaloezie languit naar beneden bij het op maat maken van de lengte. Zo kun je goed bepalen hoeveel lamellen er tussenuit moeten voor de juiste lengte.
   
 • stap 2: Verwijder de afwerkdoppen
  Aan de onderzijde zitten doppen ter afwerking van het katoenen ladderband en het koord. Deze doppen kun je er makkelijk met je vingers of anders met een platte schroevendraaier uitduwen.
   
 • stap 3: Maak de knoopjes los
  Na het weghalen van de doppen worden de knoopjes van de koorden zichtbaar. Het is soms even friemelen, maar haal de knopen los.
   
 • stap 4: Haal het teveel aan lamellen er tussenuit
  Nu zie je vaak meteen hoeveel lamellen er tussenuit moeten. Verwijder eerst de onderste, wat bredere, afwerk lamel en daarna het teveel aan lamellen. Vervolgens schuif de brede afwerklamel weer tussen het ladderband en rijg het koord er weer doorheen. Maak de knoopjes opnieuw vast.
   
 • stap 5: Plaats de afwerkdoppen terug
  Knip het ladderband op de juiste lengte af. Zorg ervoor dat je dat niet te kort doet. Check onderaan even hoe dat eerder gedaan is en knip op dezelfde wijze het teveel aan band af. Plaats het ladderband met de doppen weer terug in de afwerk lamel, precies zoals het eerst zat.


Stapsgewijs je houten jaloezie smaller maken

Is bij jou niet alleen inkorten nodig, maar zijn ze ook te breed? Dan kun je houten jaloezieën ook smaller maken. Maar let wel op, want smaller maken is een klusje waar je wel even de tijd voor moet nemen. Goed materiaal en zorgvuldig te werk gaan, is belangrijk voor het beste resultaat. En versmal aan beide zijden van de jaloezie evenveel voor het mooiste effect. Dan zit het ladderband nog steeds mooi verdeeld op de jaloezie.

 • stap 1: Meet het kozijn
  Bedenk of je de jaloezie in de dag wilt hangen (tussen de kozijnen), of op de dag (op de kozijnen). Wanneer je ze in de dag hangt, heb je geen last van de zijkanten die na het versmallen onafgewerkt zullen zijn. Dat zit dan mooi verborgen. Houdt rekening met zo’n 5 mm speling bij het “in de dag” hangen. TIP: meet op 3 plekken de breedte in of op het kozijn voor de juiste maat (bovenaan, in het midden en onderaan).
   
 • stap 2: Kort de metalen ophangbak in 
  Doe dit smaller maken aan beide zijden. Verwijder de afwerkdoppen aan de zijkanten en zaag de bak met een ijzerzaag op de juiste breedte. Let er op dat je het metaal niet verbuigt, zodat de afwerkdoppen er straks makkelijk weer oppassen. Na het zagen de braampjes van het metaal schuren en de doppen weer terugplaatsen.
   
 • stap 3: Zaag de houten lamellen op maat
  Vervolgens zaag je de houten lamellen op de juiste breedte. Zaag aan beide zijden van een lamel dezelfde hoeveelheid af. Om er zeker van te zijn dat je overal hetzelfde vanaf zaagt, kun je het eerste gezaagde stukje gebruiken als mal voor de rest.
   
 • stap 4: Hang de jaloezie weer op
  Wanneer alles de juiste breedte heeft, plaats je de ophangbak in de steunen in of op het kozijn. Als laatste plaats je de lat ter afwerking er op.

En voila! Je hebt zelf je houten jaloezie op maat gemaakt. Nu zijn de lengte en breedte perfect en dat geeft een extra luxe look aan je toch al fantastisch mooie jaloezie. Als finishing touch kun je ook het optrekkoord op de juiste lengte maken. Duw de houten klosjes omhoog en knoop het koord hoger (op de juiste lengte) weer vast. Knip het overtollige koord aan de onderkant af en duw de klosjes weer terug naar beneden over de knoopjes heen. Nu is de look helemaal af.


Aan de slag met je houten jaloezie

Ik hoop dat ik je met deze overzichtelijke stappen overtuigd heb dat het echt heel makkelijk is, dus ga lekker aan de slag.
Meet je raam op, bestel de juiste maten houten jaloezieën bij Woonexpress, hang ze op, maak ze op maat: simpel én prachtig.
Veel plezier van je prachtige houten raamdecoratie

–Woongroeten, Esmeralda