>
  • Binnen 1 week uit voorraad geleverd

  • GRATIS bezorging vanaf € 50

  • Veillig achteraf betalen

8.8/10 Klantbeoordelingen

Verkoopadvies? 0416 - 539000

10% kassakorting op niet actieartikelen met code 'KORTING10'.

10% kassakorting met code 'KORTING10' op alle niet afgeprijsde collectie. Shop direct online of in de winkel.

Ontdek de verschillende soorten banken

Niks is zo heerlijk als thuiskomen na een lange dag en neerploffen op je bank. Lekker met de voetjes omhoog, dus maak je woonkamer extra comfortabel met de juiste bank. En ze zijn er in diverse modellen, maten en vormen. De volgende modellen zijn het meest bekend:

  • rechte zitbank
  • hoekbank
  • U-bank
  • elementenbank
  • slaapbank
  • divan
  • chaise longue

Om wat orde te scheppen in de jungle van alle modellen, zet ik de populairste voor je op een rij.


Rechte banken

Een rechte bank wil vooral zeggen dat de zitplekken naast elkaar zijn, zonder toevoeging van een verlengstuk voor voeten of iets dergelijks. Dit zijn bijvoorbeeld de compacte 2-zitsbanken en de royale 3-zitsbanken. Zo’n tweezitter heeft een zitgedeelte van ongeveer 120 cm breed. Daar kun je gemakkelijk met 2 personen op zitten, terwijl het geheel compact blijft. Een driezitter heeft een zitgedeelte van ongeveer 180 cm breed. Dat biedt genoeg plek om met 3 personen op te kunnen zitten, maar ook om lekker languit op te liggen. Een combinatie van een 2 en een 3-zitter noemen we ook wel een bankstel. Tegenwoordig wordt een bank vaker met een fauteuil gecombineerd, in plaats van het meer traditionele bankstel.

Hoekbanken

Die zijn op het moment nog steeds het populairst. Ze bieden plek aan minimaal 5 à 6 personen en soms nog wel meer. Behalve dat er veel zitplek is, zijn ze ook heerlijk om horizontaal op te relaxen. Lekker met de benen omhoog om echt uit te rusten. Er zijn verschillende modellen hoekbanken:

Klassieke hoekbank
Een traditioneel model hoekbank heeft aan 2 kanten zitplekken die in een hoek met elkaar verbonden zijn. Ieder zitgedeelte wordt afgesloten met een armleuning. Eén hoek, 2 zitgedeeltes en 2 armleuningen dus.

Hoekbank met divan
Tegenwoordig zien we vooral veel hoekbanken met een divan. Deze modellen hebben aan één zijde een standaard zitgedeelte met een armleuning, en aan de andere zijde een divan. Deze delen zijn met een hoekelement aan elkaar verbonden. Een divan heeft een zitgedeelte met rugleuning die doorloopt in een open gedeelte. Het divan gedeelte heeft dus geen armleuning. 

Hoekbank met chaise longue
Een model met een chaise longue hoort ook bij de hoekbanken, maar zijn meestal wat minder massief dan de modellen met een divan. Dat komt doordat het zogeheten hoekgedeelte een chaise longue is. Bij zo’n chaise longue zit er een armleuning aan de zijkant en de rugleuning gaat niet mee de hoek om. Een hoekbank met chaise is als het ware een recht model, met aan 2 kanten een armleuning en een verlengstuk voor je benen aan één kant. Soms zijn deze chaises lekker breed. Zo kun je knus en romantisch samen genieten op het lounge gedeelte.

U-banken

Een U-bank is eigenlijk een nog royalere versie van een hoekbank. Deze modellen hebben namelijk maar liefst 2 hoeken. En ze zijn er in allerlei variaties. Dat kan zijn een zitgedeelte met aan de ene zijde een divan en aan de andere zijde een chaise longue. Maar het kan ook aan de ene zijde een zitgedeelte met armleuning en aan de andere zijde een open lounge gedeelte. Welk model je ook kiest, het zijn altijd royale modellen. Ze bieden plek voor het hele gezin, inclusief gasten voor gezellige momenten. Wees er zeker van dat dit in je woonkamer past, wanneer je voor dit model gaat. Als je een U-bank in ieder geval een beetje luchtig wilt houden, kies dan voor een model met hoge poten. En denk ook aan het formaat van de salontafel die je erbij zet. Deze moet niet al te groot zijn om voldoende loopruimte over te houden. Een ronde salontafel kan dan een goede keus zijn.

Relaxbanken

Als je voor een luxueus comfort gaat, dan is de relaxbank perfect voor je. Ze zijn er in hoekbank of als recht model. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze zitgedeeltes met relaxfunctie hebben. Zo’n relaxfunctie zorgt voor verlenging van de rug en een comfortabel voetensteuntje wat verschijnt wanneer je het relaxgedeelte uitklapt. Dit uitklappen gaat soms handmatig en soms is dat elektrisch. Hoe de relaxfunctie precies werkt en wat deze relax modus biedt, verschilt per model. Laat je dus goed informeren en kies het comfort dat bij jou past.

Slaapbanken

Een slaapbank is een bank die 2 functies heeft: een zitfunctie en een slaapfunctie. Opgeklapt kun je er lekker op chillen en uitgeklapt wordt het een bed. Zo’n multifunctioneel meubelstuk kan handig zijn voor diverse doeleinden. Denk aan een studentenwoning waar ruimte beperkt is, of handig om in je huis een logeerplek te kunnen realiseren voor gasten. Ze zijn er in diverse varianten en hoe ze in een bed transformeren verschilt per model.

Kom gezellig bij Woonexpress op de koffie!

En, ben je al een model tegengekomen waarvan je denkt: dat is het model voor mij? Best een moeilijke keus, zo’n nieuwe bank. Iets om goed over na te denken dus. Lees ook de blog met tips bij het uitkiezen van een bank. Dat kan ook nog verhelderend zijn. En als je eens lekker live wilt oriënteren naar al deze modellen, bezoek dan één van onze woonwinkels. Neem de tijd en doe de koffietest: schoenen uit en relaxen onder het genot van een kopje koffie. Dan krijg je pas echt de juiste beleving. Maak de look ook meteen af met een bijpassend vloerkleed en knusse sierkussens. Succes in de woonkamer gegarandeerd! 

- Knusse woongroeten, Esmeralda

PS Laat je weten welke bank van Woonexpress het geworden is? Deel een foto op socials van je Woonexpress items bij jou thuis met #yeswoonexpress om ook anderen te inspireren.