>
 • Binnen 1 week bij jou thuis*

 • CBW garantie, zeker van je aankoop

 • Betaal direct, achteraf óf in delen

9/10 Klantbeoordelingen

Verkoopadvies? 0416 - 539000

10% kassakorting met code 'VAKANTIE10' * BR Alléén online en niet op afgeprijsde artikelen.

10% kassakorting met code 'VAKANTIE10'. Alléén online en niet op afgeprijsde artikelen.

Hoe maak je een houten jaloezie op maat?

Houdt jij ook zo van de mooie strakke look van houten jaloezieën? Heel begrijpelijk, want ze geven een warme sfeer aan een kamer. Zelf ben ik er ook voor gevallen en ik ben nog steeds ontzettend blij met mijn zwarte houten jaloezieën van Woonexpress. Ik werd er nog blijer van toen ik erachter kwam hoe eenvoudig het inkorten is! Hierdoor is het net alsof ik ze op maat besteld hebt en dat geeft er een nog luxer tintje aan. Ik leg je graag in een paar stappen uit hoe makkelijk het is.


Inkorten van een houten jaloezie

 • Stap 1:
  Hoeveel lamellen moeten er tussenuit?

  Hang de jaloezie languit naar beneden bij het op maat maken van de lengte. Zo kun je goed bepalen hoeveel lamellen er tussenuit moeten voor de juiste lengte.
   
 • Stap 2:
  Verwijder de afwerkdoppen

  Aan de onderzijde zitten doppen ter afwerking van het katoenen ladderband en het koord. Deze afwerkdoppen kun je er makkelijk met je vingers, of anders met een platte schroevendraaier uitduwen.
   
 • Stap 3:
  Maak de knoopjes los

  Na het weghalen van de afwerkdoppen worden de knoopjes van de koorden zichtbaar. Het is soms even friemelen, maar haal de knopen los.
   
 • Stap 4:
  Haal het teveel aan lamellen er tussenuit

  Nu wordt zichtbaar hoeveel lamellen er tussenuit moeten. Verwijder eerst de onderlat, de wat bredere afwerk lamel, en daarna het teveel aan lamellen. Vervolgens schuif je de onderlat weer tussen het ladderband en rijg je het koord er weer doorheen. Maak de knoopjes opnieuw vast.
   
 • Stap 5:
  Plaats de afwerkdoppen terug

  Knip de ladderbanden op de juiste lengte af. Check onderaan even hoe dat eerder gedaan is en knip op dezelfde wijze het teveel aan band af. Zorg er in ieder geval voor dat je dat niet te kort doet. Knip vervolgens ook de koorden op de juiste lengte. Stop het ladderband en de koorden weer terug in de onderlat en doe de afwerkdoppen er weer in terug. Precies zoals het eerst zat.

Smaller maken van een jaloezie

Is bij jou niet alleen inkorten nodig, maar zijn ze ook te breed? Dan kun je houten jaloezieën ook smaller maken. Maar let wel op, want smaller maken is een klusje waar je wel even de tijd voor moet nemen. Goed materiaal en zorgvuldig te werk gaan, is belangrijk voor het beste resultaat. En versmal aan beide zijden van de jaloezie evenveel voor het mooiste effect. Dan zit het ladderband nog steeds mooi verdeeld op de jaloezie.

 • Stap 1:
  Meet het kozijn

  Bedenk of je de jaloezie "in of op de dag" wilt hangen, dus in of op het kozijn. Wanneer je ze in de dag hangt, heb je geen last van de zijkanten die na het versmallen onafgewerkt zullen zijn. Dat zit dan mooi verborgen. Houd rekening met zo’n 5 mm speling bij het “in de dag” hangen. Tip: meet op 3 plekken de breedte voor de juiste maat (boven, midden en onder).

 • Stap 2:
  Kort de metalen cassette in 

  Doe dit smaller maken aan beide zijden. Verwijder de kunststof kapjes aan de zijkanten en zaag de cassette met een ijzerzaag op de juiste breedte. Let er op dat je het metaal niet verbuigt, zodat de kapjes er straks makkelijk weer oppassen. Schuur, ter afwerking, de braampjes van het metaal en plaats de kapjes weer terug.
   
 • Stap 3:
  Onderlat & afwerklat

  Zaag de onderlat en de afwerklat op de juiste breedte aan beide zijden.
   
 • Stap 4:
  Maak de houten lamellen op maat

  Vervolgens zaag of knip je de houten lamellen op de juiste breedte. Haal aan beide zijden van een lamel er dezelfde hoeveelheid af. Om er zeker van te zijn dat je overal hetzelfde vanaf haalt, kun je het eerste verwijderde stukje gebruiken als mal voor de rest.
   
 • Stap 5:
  Hang de jaloezie weer op

  Wanneer alles de juiste breedte heeft, plaats je de cassette in de ophangsteunen in of op het kozijn. Als laatste plaats je de lat ter afwerking er weer op.

En voila! Je hebt zelf je houten jaloezie op maat gemaakt. Nu zijn de lengte en breedte perfect en dat geeft een extra luxe look aan je toch al fantastisch mooie jaloezie. Als finishing touch kun je ook het bedieningskoord op de juiste lengte maken. Duw de houten klosjes omhoog en knoop het koord hoger (op de juiste lengte) weer vast. Knip het overtollige koord aan de onderkant af en duw de klosjes weer terug naar beneden over de knoopjes heen. Nu is de look helemaal af.


Aan de slag met je houten jaloezie

Ik hoop dat ik je met deze overzichtelijke stappen overtuigd heb dat het echt heel makkelijk is, dus ga lekker aan de slag.
Meet je raam op, bestel de juiste maten houten jaloezieën bij Woonexpress, hang ze op, maak ze op maat: simpel én prachtig.
Veel plezier van je prachtige houten raamdecoratie!