>
  • Binnen 1 week bij jou thuis*

  • CBW garantie, zeker van je aankoop

  • Betaal direct, achteraf óf in delen

9/10 Klantbeoordelingen

Verkoopadvies? 0416 - 539000

10% kassakorting met code 'KORTING10' * BR Alléén online en niet op afgeprijsde artikelen.

10% kassakorting met code 'KORTING10'. Alléén online en niet op afgeprijsde artikelen.

Hoe onderhoud je een eettafel?

In de eethoek beleven we vaak gezellige en memorabele momenten. Soms met de dagelijkse dingen zoals eten of werken. Maar ook lekker borrelen met vrienden of knutselmiddagen met de kids zijn van die momentjes. Je wilt er zorgeloos kunnen genieten, dus je eettafel goed onderhouden is belangrijk. Maar ja, soms is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan, want wat is nu goed onderhoud? Dat verschilt per tafel, dus ik heb handig wat tips en adviezen voor je verzameld. Zo ben jij goed voorbereid en dus verzekerd van een lange levensduur van je eethoek.

 

Waar is je eettafel van gemaakt?

 

Om te bepalen wat het beste onderhoud is voor jouw eettafel is het belangrijk om te weten waar je eettafel van gemaakt is. Sommige tafels zijn gemaakt van een combinatie van materialen. Een voorbeeld daarvan is een houten blad met een metalen onderstel. Het tafelblad krijgt het meest te verduren, dus dat is het belangrijkst qua onderhoud. Ieder materiaal vraagt om zijn eigen soort onderhoud. De meest voorkomende materialen voor tafelbladen zijn:

  • hout
  • houtlook
  • glas
  • steen/marmer
  • meubelfolie

Als je nog een nieuwe eettafel gaat kopen, dan kan het soort onderhoud misschien wel bepalend zijn voor je keuze. Wil je bijvoorbeeld graag een houten eettafel? Dan kies je na het lezen van alle soorten van onderhoud misschien wel voor een houtlook eettafel. Zo’n houtlook is niet van echt hout te onderscheiden, maar is heel slijtvast en goed af te nemen. Een paar keer per jaar diep reinigen is voldoende, terwijl een houten blad wat zorgvuldiger onderhoud vraagt.Houten eettafel
Houten eettafels worden nog het meest verkocht, want iedereen houdt van hout! Dat kan massief hout zijn of een fineer toplaag van hout. Bij zo’n houten variant gaat het om de wijze waarop het hout is afgewerkt. Dat kan onbehandeld zijn, gelakt of bijvoorbeeld geolied. We hebben diverse Wood & care kits voor de diverse soorten hout. Elk pakket heeft een reinigingsmiddel, een verzorgingsmiddel, een zachte doek en als extraatje zit er beschermend meubelvilt bij.

Glazen eettafel
Glas is eenvoudig te reinigen met een vochtige doek. Eventueel gebruik je daar een speciale glasreiniger voor. Zorg wel voor een schone doek om strepen en krassen te voorkomen.

Marmeren eettafel
Stenen eettafels zoals modellen met een marmeren blad of betonnen tafels zijn schitterend, maar dit materiaal is wel poreus. Hierdoor trekken vet en vocht makkelijk in, dus bescherming en onderhoud is dan zeker belangrijk. Er is een speciale kit voor ceramic care. Dit bevat een reinigings- en verzorgingsmiddel en een zachte doek. Het middel is kleurloos en te gebruiken op marmer, beton, leisteen of bijvoorbeeld graniet.

Houtlook eettafel
Als je wel graag de warme uitstraling van hout wilt, maar deze moet nog iets meer hufterproof zijn, dan is een eettafel met een houtlook de beste optie. Een afwerking met houtlook melamine kan goed tegen een stootje en heeft wel de uitstraling en voelbare nerf ala hout. Zo’n melamine finish zie je ook weleens in een fraaie steen of beton look. Dit materiaal is gemakkelijk af te nemen met een vochtige doek. Af en toe even goed intens reinigen met de verzorgingskit voor melamine is wel aan te raden.

Eettafel met meubelfolie
Dan zijn er nog de eettafels van MDF of meubelplaat die afgewerkt zijn met decoratieve meubelfolie. Denk hierbij aan een hout of marmer look. Zo’n tafel behandel je hetzelfde als een model met een melamine afwerking. De onderhoudskit voor melamine is dan geschikt voor regelmatig onderhoud.


Handige tips voor dagelijks onderhoud

Alle bovenstaande onderhoud kits zijn om zo’n 2 a 3 keer per jaar te gebruiken. Dat is de richtlijn voor regelmatig goed onderhoud. En dan is er natuurlijk ook nog het dagelijks gebruik en onderhoud van je eettafel. Dagelijks afnemen met een licht vochtige doek is voldoende. En om je mooie meubels te beschermen tegen vlekken en kringen, adviseren we het gebruik van onderzetters. Want een ongelukje zit nu eenmaal in een klein hoekje en beter voorkomen dan genezen. Om er maar even wat Hollandse wijsheden tegenaan te gooien.

Ga aan de slag!

Koop je een nieuwe eettafel? Zorg dan meteen voor de juiste middelen voor het onderhoud. Op die manier heb je alles al in huis om je tafel regelmatig te onderhouden en zo voorkom je schade en vlekken. Als je bij Woonexpress online shopt, dan kunnen we je ook persoonlijk advies geven. Online krijg je dus dezelfde service als in één van onze woonwinkels. Vraag naar het juiste onderhoud bij het kopen van een nieuwe eettafel. Lees ook alvast de blog over hoe je de juiste eettafel kiest. Succes met poetsen & genieten van je eethoek!