>
  • Binnen 1 week bij jou thuis*

  • CBW garantie, zeker van je aankoop

  • Betaal direct, achteraf óf in delen

9/10 Klantbeoordelingen

Verkoopadvies? 0416 - 539000

10% korting met code KORTING10. BR Nog TIMER. Alléén online.

10% korting met code KORTING10. Nog TIMER. Alléén online.

Alles over pilling bij zitmeubelen

Niets is zo heerlijk als thuiskomen na een lange dag en neerploffen op de bank: lekker in de relax modus! Bij het gebruiken van je bank of ander zitmeubel kunnen er na verloop van tijd wat pilletjes of bolletjes tevoorschijn komen. Een bepaalde mate van pilling is heel normaal, dat is één van de eigenschappen van meubelstoffen. We zetten wat handige pilling-weetjes voor je op een rij.

Video wordt geladen...

Wat is pilling en hoe ontstaat het?

Pilling zijn kleine bolletjes die verschijnen op stoffen bekleding. Wrijving laat vezels of pluisjes met elkaar samenklitten en zo ontstaan bolletjes. Deze vezels komen onder andere van de bekleding van je zitmeubel zelf. Deze “gewone” pilling zal vooral in het begin voorkomen, wanneer er nog losse vezels vanuit productie vrijkomen. Verder zijn er ook externe factoren, zoals losse vezels die van sierkussens, kleding of vuile sokken afkomen. Ook je favoriete viervoeter zorgt voor een portie losse vezels, hun haren klitten ook graag vast aan je bank.

Beter voorkomen dan genezen

Als je huisdieren hebt, dan is het natuurlijk heerlijk om samen op de bank te kroelen. Toch is het niet verstandig om je hond of kat op de bank te laten liggen. Huisdieren hebben van zichzelf een vettige huid en vacht en dit kan afgeven op de bekleding. Hierdoor hechten haren en huisstof sneller, waardoor pillen ontstaat. Hoe knus dat kroelen dus ook is, beter niet op de bank.

Andere pluis en vezelbronnen

Neem je huis eens goed onder de loep en kijk wat voor andere pluis en vezelbronnen er zijn. Behalve het gewone huisstof en haren, kan ook je leuke stoffen woondecoratie zo’n pluisjes bron zijn. Bijvoorbeeld de sierkussens, plaids en vloerkleden die je huis extra gezellig maken. Natuurlijk wil je niet zonder deze gezelligheid, dus reinig ze ook met regelmaat. Gooi ze eens lekker in de wasmachine of neem ze mee in je stofzuig-routine. 

Zo voorkom je pilling

Je raadt het al: je bank goed en regelmatig onderhouden zorgt ervoor dat je pilvorming minimaliseert. Huisstof, pluisjes en vezels verwijder je door middel van stofzuigen. Doe dit met het speciale meubel opzetstuk en zet het zuigvermogen wat lager. Zo reinig je wel, maar beschadig je de stof niet. Ook met een licht vochtige doek kun je losse vezels en haren verwijderen. Gebruik nooit een kleefroller, want die kan juist weer een laagje achterlaten waar vezels op gaan vastplakken.

Check de luchtvochtigheid

Het klinkt misschien gek, maar voor het behoud van je mooie woonspullen is het van belang om de luchtvochtigheid in de kamer te checken. Een te lage luchtvochtigheid geeft bekleding een statische lading. Hierdoor trekt het haren, huisstof en andere vezels aan die vervolgens gaan pillen. Idealiter is de luchtvochtigheid tussen de 50% en 60%. In de winter kan deze wat lager zijn, maar zorg ervoor dat ie altijd boven de 40% blijft. Dan word bekleding niet statisch en zo voorkom je pilling.

Tot slot de 3 r’s: reinig, relax en rust

Als laatste willen we nog meegeven dat de mate waarin een meubelstof gaat pillen hangt ook af van welke stofsoort je gekozen hebt. Een wollen stof zal meer pluis afgeven dan bijvoorbeeld katoen. En gemixte stof is dan altijd een goed alternatief. Met deze handige weetjes heb je alle tips in huis om je zitmeubel mooi te houden en er heerlijk van te gaan genieten. Dus: reinig met regelmaat, daarna heerlijk neerploffen en relax!